У Каннах триває церемонія закриття кінофестивалю Журі на чолі з режисером Джейн Кемпіон роздає нагороди учасникам основного конкурсу 67-го Каннського кинофестивалю. Про це повідомляє кореспондент LB.ua. «Золотою пальмовою гілкою» нагороджено фільм «Зимова сплячка» Нурі Більге Джейлана. За головну премію Каннського кінофестивалю боролися 18 фільмів. Вперше після 1982 її завоював турецький фільм. Картина тривалістю більше трьох годин створена за мотивами трьох творів Антона Чехова. Це, зазначає Радіо Свобода, сьомий фільм Джейлана. Три його попередні картини також отримали провідні призи Каннського кінофестивалю. Ґран-прі дісталося фільму «Чудеса» Аліче Рорвахер. Найкращим режисером фестивалю визнано Беннетта Міллера за фільм «Мисливець на лисиць». Приз журі розділили між «Мамусею» Ксав’є Долана і «Прощанням з мовою» Жана-Люка Годара. Призом за найкращий сценарій відзначено Андрія Звягінцева і його співавтора Олега Нігина («Левіафан»). Приз за найкращу жіночу роль отримала Джуліанна Мур за фільм Девіда Кроненберга «Зоряна карта». Найкращим актором став британець Тімоті Сполл за роль Вільяма Тернера у фільмі Майкла Лі «Містер Тернер».
Український режисер Мирослав Слабошпицький отримав гран-прі конкурсу «Тиждень критики» за фільм «Плем’я». Це перша повнометражна стрічка 39-річного режисера. Його німий фільм розповідає про будинок для глухонімих підлітків, мешканці якого об’єднуються в бандитські угруповання.

Синдикат французької кінокритики започаткував конкурс «Тиждень критики» у 1962 році. Він завжди відбувається у дні Канського фестивалю, але ніяк від нього не залежить і не є його частиною.

Джерело інформації: