Для відвідувачів КЦ УТОГ на початку квітня була організована благодійна екскурсія в унікальний Державний музей іграшки.

Колекція музею іграшок постійно поповнюється ось вже протягом 70 років, нараховує понад 10 тис. експонатів.

Атмосфера в музеї затишна і невимушена. Експозиція розміщена на невеликій площі, тому домашня обстановка. Здавалося, що просто побували в своєму дитинстві. Це була прекрасна можливість поринути в особливу атмосферу, коли забуваєш про все!

Багато в музеї незвичайних експонатів. Якби екскурсовод нам не сказав, ми б і не здогадалися, що це іграшки з сиру. «Сирні іграшки» — це унікальне гуцульське мистецтво, яке досі збереглося в глибинках Західної України. Їх роблять із солоного сиру і прикрашають натуральними барвниками. Ми побачили ялинку зроблену з курінних пір’їнок, іграшки зшиті для сліпих дітей, глиняні брязкальця, ляльок-мотанок, ляльок з усіх регіонів України в національних костюмах.

Також нам показали як з ходом історії змінювалася дитяча іграшка. Нас зустріли казкові порцелянові ляльки 130 річної давності в іграшковому інтер’єрі, за столиками сервірованими мініатюрної фарфоровим посудом! Унікальні пупси — сімейна реліквія лікарів Богомолець. Серед експонатів красувалися міліціонери в галіфе 30 х років, діюча модель парової машини, старовинні дитячі швейні машинки 50 — 70 — х років на яких можна шити! Серед іграшок вітала нас знаменита «неваляшка» — кукурудза 50-х років (часу Н. Хрущова), солом’яний бичок, колекція ляльок Барбі з Кеном і друзями та багато інших цікавих експонатів, які вразять вашу уяву можна побачити в цьому унікальному храмі дитячої іграшки.

Екскурсія пройшла дуже цікаво, захоплююче і цікаво. Цей музей не залишає байдужими ні дітей, ні дорослих!

 

Віола Махоріна.