Кругообіг води в природі — екскурсія в Музей води

До Міжнародного дня глухих Київводоканал подарував нам екскурсію в Водно — інформаційний центр або просто в Музей води. До Культурного центру УТОГ за нашою групою прийшов автобус і ми вирушили в дорогу для знайомства з водними ресурсами нашого міста.
Це дуже незвичайний музей — цікавий, пізнавальний, з численними макетами та експонатами. Знаходиться він у самому центрі Києва, в першій міській водонапірній башті, яка побудована в XIX столітті.
У фойє музею вже нашу группу вже чекали. Разом з екскурсоводом почалася наша подорож по залах музею, які знаходяться під землею.
Екскурсія розпочалася з фільму про значення води в житті всього живого. Потім ми пройшли в зал, де нам розповіли про нашу річку Дніпро, яка є головною рікою нашої країни.
На ліфті наша група спустилася ще нижче під землю і ми змогли самі подивитися як утворюється вода. Дуже цікаве оформлення залу. Поки ми спускалися в ліфті, через сітку ми могли спостерігати різні шари грунту землі, а вийшовши — у нас під ногами, на підлозі з’явилася проекція води з камінчиками. …. У залі зачаровує напівтемрява — ми бачимо на стінах різні зразки грунту — це і сланцевий грунт та інші. .. Родзинка залу — старовинний дерев’яний колодязь. Такий могли собі дозволити тільки багаті люди в XVIII столітті.
У залі ми побачили всілякі плакати, макети подачі і очищення води. Нашу увагу привернули дерев’яні труби XVIII століття фонтану «Самсон», який знаходиться на Подолі.
Запам’ятався зал, в якому ми повинні задуматися про економію води. Він оснащений сучасною сантехнікою з проточною водою з кранів, яка заповнила ванну і раковини стікала з них на підлогу …. Цей куточок залу наочно показував чому ми повинні економити воду.
Несподіваний момент екскурсії — цікаві експерименти, що показують незвичайні властивості води.
Запам’ятався нам зал зі старим Радянським унітазом (він зроблений великого розміру — 2 метри у висоту). Нам розповіли про те, що раніше люди не замислювалися про економію води, а така конструкція унітазу за добу споживала багато води.
Цікаво, що зали розташовані так, що чергується серйозний матеріал із загадковістю …. Ми проходили в наступний зал по темній трубі колектора. Наочно могли подивитися, які предмети і побутове сміття зустрічаються в ньому, а також жителів підземелля з сімейства гризунів — щурів …
З труби ми потрапили в красивий зал — Кримський грот з красивим мостом . Нас чекала цікава розповідь. Побачили грозу і блискавку …. Вразив водоспад і печера грота з красивими мінералами ….
Нам наочно показали круговорот води в природі. Розповіли про дбайливе ставлення до води і чому погана очистка води промислових підприємств впливає на наше життя і здоров’я, і на життя всього живого. Ми повинні задуматися про охорону навколишнього середовища, адже використану воду, після очищення, ми знову використовуємо …
Під кінець екскурсії показали розважальний ігровий зал — зал мильних бульбашок. Ми робили мильні бульбашки. Всередині величезної мильної бульки можна було постояти і зробити пам’ятне фото.
Наступний зал розчулив нас великим акваріумом в якому плавали великі красиві риби в прозорій і чистій воді. Ми милувалися ними і годували. Їм, як і нам, потрібна чиста вода, без якої немає життя всього живого!
У фойє здивували картини виконані з бруду і побутового сміття.
Недалеко від будівлі музею знаходиться Дерево бажань з докладною інструкцією … Ми, звичайно ж скористалися можливістю загадати щось своє заповітне ….

Віолетта Махоріна,
Культурний центр УТОГ