СОФІЯ КИЇВСЬКА У ДНІ НОВОРІЧНИХ СВЯТ

Протягом усього року ми із задоволенням відзначаємо різні свята. Це прекрасний привід провести час з друзями або у колі сім’ї. І, звичайно, хочеться кудись сходити. Тому, ми вирішили провести вихідний день у Софії Київській. З цього місця почалася історія Києва. Недарма існує повір’я: «Скільки буде стояти Оранта або Незламна стіна Софії Київської — стільки і буде стояти Київ». Символічно, що Головна ялинка країни і казкове новорічне містечко розташовані к самому серці міста — на Софійській площі. І, стилізований під казку «Лускунчик», тому що в цьому творі є персонажі символу цього року — щури.
На зимовий період випадають найчарівніші та довгоочікувані яскраві свята. Екскурс в історію Софії Київської переплітався з тематикою нашої екскурсії «Зимові українські свята». Адже відвідування цього історичного місця збіглося з новорічними зимовими святами. А їх чимало: перше передноворічне свято — це день Святого Миколая, потім йдуть інші світські і християнські свята такі як Новий рік, Різдво, Старий Новий рік або Щедрий вечір, Меланки і Василя. А закінчуються зимові свята 19 січня Водохрещем. Це свято об’єднало в собі християнські язическі традиції. Цікаво, що в розпису стін Софії Київської присутні фрески Св.Миколая, Андрія Первозванного, Св.Василія. Тому цікаво було слухати тематичну екскурсію про зимові свята і дізнаватися історію собору.
Потім ми перейшли в Браму Заборовського, де нас чекав майстер — клас з малювання. Там же експонувалася виставка реконструкції костюму і творчих робіт студентів Київського національного університету технологій та дизайну. В експозиції було представлено 18 ансамблів історичного одягу від середньовіччя до XIX століття (стилі середньовіччя, ренесанс, барокко, модерн), а також макети костюмів у паперовому виконанні.
Після майстер классу ми самі вирішили подивитися інші історичні пам’ятники Заповідника Софія Київська.
Нашу увагу привернув Будинок митрополита — пам’ятник палацової архітектури XVIII століття, колишня резиденція київських митрополитів. Цікавий інтер’єр Будинку митрополита — сім історичних кімнат з обстановкою. Меблі для них придбані на кошти фонду «Розвиток України» Ріната Ахметова на аукціонах Європи. Це — історичні шафи, бюро, крісла, скрині, старі гравюри, килими з рослинними візерунками, комплект стільців, столи червоного дерева, камін. Переважають речі XIX століття, але є й вкрита шкірою скриня XVII століття, оригінальний годинник XVIII ст., механізм якого виконаний з дерева. Будинок митрополита, разом з ансамблем Софійського собору, внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Наступний об’єкт який привернув нашу увагу — виставка «Хліб на столі. Свята та повсякденності», що проходила в історичній будівлі Хлібній. Ми могли познайомитися і побачити як виглядало старовинне начиння для зберігання і приготування хліба у селянському господарстві, в монастирях. Представлені там і порцеляновий посуд з приватних колекцій, і плакати з колекції бібліотеки ім.Вернадського.
Завершили ми наш екскурсійний день відвідуванням Дзвіниці. Її висота — 76 метрів, тож піднятися вдається не всім на всі яруси, часом дух захоплює не тільки від красивого виду новорічної, казкової площі, а й від висоти.
Хочеться розповісти вам і про наших нечуючих художників Женю Коляденко та Ігоря Ковтуна, які пройшли конкурсний відбір і приймали участь у виставці, що проходила у Софії Київській у 2019 році в рамках фестивалю «Княжа родина».
Зимові свята добігли кінця. Настали трудові будні.
Успіхів і благополуччя бажаємо всім шанувальникам нашого сайту!
До нових зустрічей на наших екскурсіях 2020 року!


Віолетта Махоріна,
Культурний центр УТОГ