У період з 8 по 10 жовтня 2021 року за результатами відбору експертами театр міміки і жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ взяв участь у Всеукраїнському фестивалі аматорського театру «АКТ Другий. Урбаністичний», який проходив у м. Хмельницькому.
Театр у складі 8 акторів з порушеннями слуху та 2 перекладачів жестової мови, дикторів, виїхав з виставою «Ніч невинних забав» за мотивами роману Августа Стрінберга «Фрекен Жюлі».
Для творчого колективу театру участь у згаданому фестивалі була першим досвідом, отриманим в умовах обмежень, які спричинені коронавірусною пандемією та значно вплинули на результат діяльності театру.
Фестиваль «АКТ Другий. Урбаністичний» виявився чудовою платформою для творчих колективів запрошених до участі, яка окрім чудової творчої атмосфери виявилася також повністю відкритою та доступною для нас – акторів з порушеннями слуху. Отриманий досвід був просто нейомовірним та надихаючим адже ми мали змогу спробувати себе в нестандартних умовах для виступу театру, наприклад, під відкритим небом, у великому просторі творчого цеху, на сцені унікальної історичної будівлі. Перегляд вистав інших учасників спонукав до аналізу, пошуку творчого рішення та нових творчих ідей. Вистави всіх учасників фестивалю — народний аматорський театр «Дзеркало» з виставою «Кароль» (м. Хмельницький), народний театр “Театральна банда» з поетичною виставою «Діти і S.O.S.» (м. Чернівці), «DIY – Театр» з пластичною драмою «Заборонений плід» (м. Харків), театр «Театроманія» з діджиталізованою виставою «Тіні забутих предків» (м. Маріуполь) та творчі зустрічі з їх колективами були тією квінтесенцією, яка так потрібна всім акторам, для яких театр – стиль і спосіб життя.
Особливо значимим для «Райдуги» в згаданій поїздці було те, що всі актори одночасно стали учасниками зйомок майбутнього фільму від режисера Романа Сінчука, що було одним із додаткових стимулів показати реальне життя колективу.
Вистава театру «Райдуга» Культурного центру УТОГ була зіграна на атмосферній сцені історичної будівлі Хмельницького міського будинку культури (більше про будівлю див. за посиланням: https://kult.km.ua/MIskiy-budinok-kulturi), яка завдяки злагодженій взаємодії та комунікації без слів була облаштована під атмосферу вистави. Буквально за кілька днів до вистави через стан здоровʼя відбулася заміна головної героїні, на роль якої рішенням режисерського складу визначено Оксану Боржун. В результаті Оксана в дуже стислі терміни підготувалася та дебютувала в ролі головної героїні на фестивальній сцені «АКТ Другий. Урбаністичний».
Глядачі фестивалю підкреслили емоційність та майстерність гри акторів театру «Райдуга» та реалістичність епізодів.
Колектив театру міміки і жесту «Райдуга» Культурного центру УТОГ висловлює вдячність організаторам Всеукраїнського фестивалю аматорського театру «АКТ Другий. Урбаністичний», а саме Дмитрові Гусакову, Юлії Рахно, Управлінню культури Хмельницької міської ради, колегам по цеху – колективам театрів – учаників фестивалю. Бажаємо всім Вам нових творчих ідей та здобутків, успішних проектів та побільше можливостей зустрічатися на фестивальній сцені, а АКТУ подовжувати творити свою класну історію! Ми Вас любимо!

 

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_10102114

 

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_10102111

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_10102112

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_10102113

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_10102115

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_1010212

Raduga_Fest_Xmelnizkyi_1010211